Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 0180 - 631 866
 • info@veermanadviseurs.nl
 • 0180 - 633 178
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zorgverzekering 2019

Met Prinsjesdag is officieel bekend gemaakt wat er voor 2019 verandert aan uw zorgverzekering. Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

 • Het eigen risico blijft gelijk, dus net zo hoog als dit jaar: €385.
 • De premie voor de basisverzekering stijgt met ongeveer €10,-
 • Het basispakket wordt op een aantal punten gewijzigd.
 • De zorgtoeslag gaat omhoog.

Eigen risico

Het eigen risico voor 2019 is 385 euro. Dit betekent dat het niet zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Het eigen risico is het bedrag dat uzelf betaalt, voordat u een vergoeding krijgt uit de basisverzekering. 

Zorgpremie 2019

Zorgverzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2019 bekend gemaakt. Het kabinet verwachtte dat de premies gingen stijgen met ongeveer € 10,00. Iedere zorgverzekeraar heeft uiteindelijk de premie verhoogt. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Een duidelijk verschil is wel de Vrije Zorgkeuze of Natura (gestuurde zorg). De hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Wijzigingen basisverzekering

In 2019 wordt de basisverzekering uitgebreid met de volgende vergoedingen:

 • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
  Er wordt in 2019 een vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) toegevoegd. GLI focust zich op het tegengaan van overgewicht, door middel van begeleiding bij voeding en beweging. De huisarts kan een verwijzing geven voor deze zorg wanneer een patiënt een gezondheidsrisico heeft door overgewicht. De huisarts beoordeelt of deze verwijzing nodig is.
 • Zittend ziekenvervoer
  De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt verder uitgebreid. In 2018 wordt het vervoer alleen vergoed voor de behandeling zelf, bijvoorbeeld als de patiënt chemotherapie krijgt. In 2019 kunnen patiënten ook gebruik maken van zittend ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die samenhangen met de behandeling.
 • Oefentherapie bij COPD
  In 2018 werd oefentherapie bij COPD pas vanaf de 21e behandeling vergoed. In 2019 wordt dit vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. In de jaren daarna hangt het aantal behandelingen af van de ernst van de COPD (dit wordt beoordeeld door de oefentherapeut).

Hieronder vindt u de wijzigingen van de eigen bijdragen voor 2019.

Eigen bijdrage medicijnen

   Gebruikt u een geneesmiddel dat duurder is dan het GVS-limiet (oftewel: de medicijnkosten liggen boven de maximumvergoeding volgens het landelijke Geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan geldt al jaren een wettelijke eigen bijdrage. Deze rekende u voorheen bij de apotheek af. Met ingang van 2019 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op € 250 per verzekerde per jaar. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt voortaan achteraf door de zorgverzekeraar bij u in rekening gebracht.

Zorgtoeslag

Voor nu weten we uit de Miljoenennota dat de maximale zorgtoeslag in 2019 met € 94,- per jaar stijgt. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 281,- per jaar. Het exacte bedrag van de zorgtoeslag wordt later in het jaar bekendgemaakt door de Belastingdienst. Hiervoor kijkt de Belastingdienst namelijk naar de gemiddelde premies van de basisverzekering.

Wat wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering?

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop (zonder recept) bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, worden in 2019 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

Overstappen & opzeggen zorgverzekering

De zorgverzekeraars maken uiterlijk 12 november hun premies bekend. Door uw zorgverzekering te vergelijken, kunt u tot wel € 100,- besparen per jaar.

 

 

Als u besluit over te stappen naar een andere verzekering en u doet dit voor het eind van het jaar, dan wordt uw huidige zorgverzekering automatisch voor u opgezegd. 

Contact

Het is goed om na te gaan of uw zorgverzekering nog wel voldoet aan uw persoonlijke situatie en wensen. Om dit uit te zoeken, kost veel tijd. Wij nemen graag dit werk voor u uit handen.

Wenst u meer informatie over de zorgverzekering? Neem dan contact met ons op via info@veermanadviseurs.nl of bel 0180-631 866. Wij zijn u graag van dienst.